מבחינה בוטנית, “ירק” כלל אינו קיים. למעשה, סלט הירקות שלנו מכיל פירות (פלפל, עגבנייה, מלפפון), עלים (כרוב, חסה), גבעולים (אספרגוס), שורשים, בצלים ופקעות (גזר, שום, בצל). וגם פרחים. כן, פרחים. הנה כמה מהם, שכבר שכחנו את מוצאם הפרחוני – והם טעימים מאוד וגם בריאים מאוד.
ברוקולי
לתפרחות הירוקות והטעימות האלה יש שם בריא שהולך לפניהן, ובצדק. יש בהן תועפות וויטמין C, יותר מאשר בתפוז ובתרד. יש בו גם סידן, חומצה פולית, אשלגן, ויטמין K, וסיבים תזונתיים המשפרים את פעילות המעיים; הכרובית מכילה פיטוכימיכלים כמו לוטאין החשוב לשמירה על ראייה תקינה וחיזוק העצמות .בשל התכולה הגבוהה של נוגדי החמצון מחקרים מייחסים לברוקולי תועלת רבה בשמירה על הלב, בתיקון תאי עור שניזוקו ובמניעת סרטן העור. אם כל הטוב הזה לא מספיק, הוא גם דל קלוריות להפליא: רק 34 קלוריות במאה גרם ברוקולי טרי.
כרובית
עוד פרח אהוב ממשפחת המצליבים. אפשר לאפות אותה, לאדות אותה, להחמיץ או להקפיץ; היא מלאה יתרונות בריאותיים בכל שיטה שתבחרו. הכרובית מכילה תרכובות גופרית ששומרות על בריאות כלי הדם, סיבים תזונתיים שמסייעים לתהליך העיכול, נוגדי חמצון המגנים מפני רדיקלים חופשיים, ויטמינים C ו K המסייעים במניעת תהליך ההזדקנות ובמניעת מחלות לב וכלי דם; כמו כן מכילה הכרובית תיאמין, מגנזיום, זרחן, חומצה פולית, אשלגן וסיבים. והקלוריות? – 24 במאה גרם כרובית טרייה.
גרעיני חמנייה ("גרעינים שחורים")
לפיצוח גרעינים שחורים, המנהג הכול-כך ישראלי הזה, יש יתרונות בריאותיים מפתיעים. נכון: דלי קלוריות הם לא, אבל השומן שבהם הוא שומן “טוב”, בלתי רווי, כזה שמגיע מהצומח, “מחזק” את הכולסטרול הטוב ומסייע לבריאות הלב. הקטנים האלה מלאים גם בחומצות אמינו שמסייעות להתפתחות רקמות ותאים, וגם בשפע וויטמינים ומינרלים: וויטמין E – נוגד חמצון רב כוח – שעוזר נגד התנוונות שרירים וטרשת, גלי חום של גיל המעבר וסוגים מסוימים של סרטן; יתר לחץ דם, מיגרנות ומחלות לב וכלי דם; וגם נחושת, זרחן, מנגן וויטמיני B.
ויש גם מתכון: הכרובית של אייל שני (לארבע מנות)
מצרכים:
כרובית בינונית, לבנה וטרייה
שלוש כפות שמן זית
מלח גס
הכנה:
מחממים את התנור לטמפרטורה של 220 מעלות. בינתיים מניחים בסיר גדול את הכרובית ומוסיפים מים עד לגובה שלושה רבעים מגובהה. מוסיפים כף מלח. מכסים במכסה ומביאים לרתיחה.
מנמיכים לרתיחה מתונה, מבשלים כ-10-15, תלוי בגודל הכרובית ומסננים את המים.
מושחים את הכרובית בשמן זית במברשת וזורים מעט גרגרי מלח.
מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים למרכז התנור. צולים עד שראש הכרובית מזהיב.