חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת הוויטמינים B. היא חיונית לבניית ה-DNA, הנמצא בכל תא בגוף האדם. לחומצה הפולית תפקיד חשוב בבניית התאים – במיוחד בשבועות הראשונים של ההריון, או אז מתפתחים איברי הגוף של העובר והמוח.
כדאי לדעת: החשיבות שבצריכה יומית של חומצה פולית
מחקרים שונים הוכיחו כי נטילת תוספת של חומצה פולית בתקופה שלפני הכניסה להיריון ובמשך שלושת החודשים הראשונים - מקטינה במידה ניכרת את הסכנה למומים קשים במערכת העצבים המרכזית של העובר כמו למשל ספינה ביפידה (שדרה שסועה – מום קשה הבא לידי ביטוי בפתח בחוליה אחת או בכמה חוליות בעמוד השדרה). התעלה העצבית נסגרת כבר בשבוע השלישי או הרביעי לאחר ההפריה. מום בה או במוח העובר עלול לגרום לנכות קשה, למחלות – ובמקרים אחדים אף למוות. מכאן החשיבות שבצריכה יומית של חומצה פולית עוד לפני הכניסה להיריון ובמהלך שלושת חודשי ההיריון הראשונים.
במקרים מסוימים ממליצים לצרוך חומצה פולית לאורך כל גיל הפוריות (למקרה של היריון לא מתוכנן) וכן, להמשיך ולצרוך חומצה פולית גם במהלך ההיריון, בין היתר, כדי למנוע אנמיה אצל האישה.
חומצה פולית במזון: מהטבע או בטבליה
החומצה הפולית מצויה במזונות הזמינים לנו בכל יום, בהם, ירקות עם עלים ירוקים כגון חסה, תרד, כרוב, ברוקולי ואפונה; קטניות ודגנים מלאים, פירות הדר - בעיקר תפוזים, וכן בננות.
כדאי לדעת שצריכת חומצה פולית מהטבע אינה מהווה תחליף לנטילת החומצה בטבליות. החומצה שבמזון מתפרקת במערכת העיכול ובפועל נספגים בדם רק כ-50 אחוזים ממנה, ואילו חומצה פולית הנצרכת בטבליות נספגת במלואה בגוף.
אפשר לצרוך חומצה פולית גם בתוספי תזונה – אך יש להתייעץ עם הרופא לגבי המינון היומי, העלול להיות שונה מאישה לאישה בהתאם למצבה הבריאותי ולצרכיה.
תופעות לוואי: עודף או חוסר בחומצה פולית
ההמלצה על פי משרד הבריאות לכל הנשים המנסות להרות היא ליטול 0.4 מיליגרם (טבליה של 400 מיקרוגרם) חומצה פולית ביום , לאורך כל שנות הפוריות או לפחות שלשה חודשים לפני היריון מתוכנן. מחסור או עודף בחומצה פולית עלולים לגרום לבעיות רפואיות שונות.
מחסור בחומצה פולית: לחומצה הפולית, כאמור, תפקיד חשוב בבניית התאים של העובר ובמניעת מומים מולדים במערכת העצבים המרכזית. לפיכך, מחסור בחומצה אצל האישה במהלך ההיריון מעלה את הסיכון ללידת תינוק עם שדרה שסועה למשל. בנשים מסוימות, חוסר בחומצה פולית יכול להיות גורם בהפלות חוזרות.
עודף של חומצה פולית: עודף משמעותי של חומצה פולית, לפי מחקרים מסוימים, עלול לעורר תהליכים סרטניים בגוף, ובמקרים קלים לגרום לאי שקט, לנדודי שינה ולבעיות בעיכול.
מינון חומצה פולית בהיריון: 400 או 800
ההמלצה של משרד הבריאות היא 0.4 מיליגרם (טבליה של 400 מיקרוגרם) חומצה פולית ביום - במהלך שלושת החודשים הראשונים להיריון ושלושה חודשים לפניו.
בשוק אפשר למצוא תוספי מזון המציעים חומצה פולית במינון של 800 מיקרוגרם. על אף שהמינון המומלץ הוא 400 מיקרוגרם, מינון של 800 אינו מזיק וניתן בדרך כלל לנשים עם סיכון מוגבר למומים במערכת העצבים או לנשים הרות הסובלות מאנמיה עקב המחסור בחומצה הפולית, ולנשים מיניקות.
תפריט: מזונות ומאכלים עשירים בחומצה פולית
כדי לשמור על הבריאות מומלץ תפריט יומי הכולל חמש מנות לפחות של מזונות העשירים בחומצה פולית. כאמור, מקורות עשירים לחומצה פולית מצויים בירקות עם עלים ירוקים, בקטניות ודגנים מלאים וכן בפירות הדר. הנה כמה מהמזונות שיהוו תוספת עשירה של חומצה פולית לתפריט היומי שלכם:
חסה, ברוקולי, כרובית, אספרגוס, תרד, פטרוזיליה, באק-צ'וי, סלק, עדשים, קישוא, תותים, פלפל, כרוב ניצנים, כרישה, שומר, עגבניות, אפונת גינה, שעועית וכבד בקר.
יש לקחת בחשבון שבבישול מאבד המזון הטבעי ממקור צמחי עד 40 אחוזים מתכולת החומצה הפולית שבו. לעומת זאת חומצה פולית מהחי כמו למשל כבד בקר – עמידה יותר לבישול.
מומלץ, אם כך, לצרוך את הירקות בצורה החיה אך אם בכל זאת אתם מעוניינים בארוחה חמה - תוכלו למצוא באתרי האינטרנט מבחר מתכונים המכילים כמויות טובות של חומצה פולית.
בנוסף למזון עשיר בחומצה פולית, מומלץ לצרוך גם מזון העשיר בוויטמין B12 כמו בשר, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב.