דגני בוקר
האמת שמאחורי המדף הצבעוני
בכל סופרמרקט ניצבת מחלקה שלמה, צבעונית ומושכת, המוקדשת לדגני בוקר. מאז המצאתם במקרה ב-1894 על ידי האחים קלוג, הפכו דגני הבוקר ממוצר פשוט של דגנים מעובדים למגוון עצום של מוצרים המשווקים כפתרון בריא לארוחת הבוקר. האמנם?
מה באמת מכילים דגני הבוקר?
מנה ממוצעת של דגני בוקר (30 גרם) מכילה בין 90 ל-140 קלוריות, כשרובן מגיעות מפחמימות. בפועל, מדובר בכמות סוכר משמעותית - בין 2.5 ל-5 כפיות סוכר למנה. לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי, זוהי כמות המהווה את מרבית צריכת הסוכר היומית המומלצת.
תכולת החלבון והשומן בדגני בוקר נמוכה מאוד - פחות מ-3 גרם חלבון וכגרם שומן למנה. זו הסיבה שתחושת השובע חולפת במהירות, ורבים מאיתנו מרגישים רעב כבר כשעה לאחר האכילה. יתרה מכך, השומן במוצרים אלו הוא לרוב שומן צמחי מוקשה, שנמצא קשור לעלייה ברמות הכולסטרול ולמחלות לב.
המיתוס של ההעשרה התזונתית
אמנם יצרני דגני הבוקר מוסיפים למוצריהם ויטמינים ומינרלים, אך מחקרים מראים שהספיגה של תוספים אלה נמוכה משמעותית בהשוואה לוויטמינים ומינרלים המגיעים ממזון טבעי. לכן, אין להסתמך על דגני בוקר כמקור עיקרי לרכיבי תזונה חיוניים.
עיבוד יתר ותוספים מלאכותיים
רבים מדגני הבוקר המסחריים מכילים מעל 15 מרכיבים שונים, כולל חומרי טעם וריח, מייצבים, משמרים ומתחלבים. עובדה זו ממקמת אותם בקטגוריית המזון האולטרה-מעובד - קטגוריה שנקשרה למגוון בעיות בריאות, כולל השמנה, מחלות כרוניות ומצבים דלקתיים בגוף.
המסקנה: חטיף, לא ארוחה
נכון יותר להתייחס לדגני בוקר כאל חטיף מאשר כאל ארוחת בוקר בריאה. אם בכל זאת בוחרים לשלב אותם בתפריט, מומלץ-
- להגביל את הצריכה לפעמים בודדות בשבוע ולא על בסיס יומי
- לבחור מוצרים עם רשימת רכיבים קצרה ככל האפשר
- להעדיף מוצרים דלים בסוכר ובמלח
- לשלב עם מקורות חלבון ושומן בריא להארכת תחושת השובע.