בט"ו בשבט מרבים באכילת פירות משבעת המינים בהם נשתבחה ארץ ישראל, ובפרט פירות יבשים ואגוזים למיניהם כגון תאנים, תמרים, צימוקים, חרובים ושקדים. מקור המסורת לאכול פירות יבשים דווקא הוא בכך שבעבר, בטרם היות אמצעי קירור, הייתה זו הדרך היחידה בה יהודי הגולה יכלו לאכול מפירות ארץ ישראל בחג: מעין שיטת שימור פרימיטיבית (ויעילה).
מאז עבר הרבה הרבה זמן. יש מקררים, ויש פירות טריים, בעונתם ושלא בעונתם, לאורך כל השנה. אבל מסורת היא מסורת: בט"ו בשבט אוכלים פירות יבשים, שגם מתהדרים בהילה בריאותנית. בצדק? לא בצדק? – יצאנו לבדוק.
מה טוב ומה רע בייבוש?
המעלות
- חיי מדף בלתי מוגבלים בתנאי שימור נאותים.
- הקלוריות (שמקורן מהסוכרים שבפרי) נשמרות (זה לא רק יתרון, כמובן. עוד נגיע לזה).
- הפירות היבשים מכילים ויטמינים ומינרלים חיונים, כמו סידן, ברזל ואשלגן.
- תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים שמסייעים לעיכול,
החסרונות
- אובדן של חלק מהוויטמינים (תהליך הייבוש גורם למשל, לאובדן מרבית ויטמין C שהיה בפרי).
- לחלק מהפירות היבשים מוסיפים כימיקלים שונים שוב לטובת השימור היעיל. הנפוצה שבהם היא גופרית דו-חמצנית ש"מתקנת" את צבעו של הפרי; תוסף זה עלול לעורר אסטמה אצל הרגישים לו. אגב, פירות יבשים אורגניים מיוצרים בלעדיו, ולכן צבעם כהה יותר וטעמם דומה יותר לזה של הפרי הטרי.
- ריכוז הסוכר בפרי יבש גבוה הרבה יותר מזה שבפרי טרי, כך שהוא מהווה מקור מזון עתיר אנרגיה ולפיכך גם עתיר קלוריות. יש לקחת בחשבון גם את הפירות המסוכרים כמו אננס, פפאיה, בננה, שמוסיפים להם בתהליך הייבוש סירופ סוכר סמיך, לכן המסוכרים עשירים עוד יותר בסוכר ובקלוריות וערכם התזונתי דל יותר.
איך כדאי לאכול פירות יבשים?
האמת? – כדאי להעדיף פירות טריים. אם אתם מתפתים לפירות יבשים, העדיפו את האורגניים. הם פחות יפים ומפתים, אבל מכילים פחות חומרים מזיקים. בכל מקרה, אל תגזימו. אכלו מהם במידה.
תכולת הקלוריות הפחמימות והמינרלים בפירות יבשים:
פרי יבש | כמות | קלוריות | פחמימות | עשירים ב.. |
תאנים |
1 יחידה/ 100 גרם |
50 / 271 |
12 / 66 |
סיבים, סידן, אשלגן, מגנזיום, ברזל, זרחן. |
שזיפים |
1 יחידה/ 100 גרם |
30 / 226 |
8 / 60 |
סידן, אשלגן, זרחן, מגנזיום, סיבים, איסטין (חומר משלשל ויטמין A). |
תמרים | 1 יחידה/ 100 גרם | 60 / 270 | 16 / 72.5 | אשלגן, מגנזיום. |
משמש | 2 יחידות/ 100 גרם | 100 / 391 | 23 / 89 | אשלגן, סידן, ברזל, זרחן, מגנזיום, ניאצין ויטמין A. |
חרובים | 1 יחידה/ 100 גרם | 40 / 206 | 9.5 / 49 | סידן, זרחן, אשלגן, ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B. |
צימוקים | 100 גרם | 300 | 79 | סיבים, ויטמין B6, תיאמין, ויטמין C,אשלגן, זרחן, מנגן, נחושת, ברזל. |
ומה לגבי האגוזים?
האגוז הוא פרי אדמה עתיר קלוריות, בשל תכולת השומנים הגבוהה בו - אך עם זאת תרומתו לבריאותנו היא גדולה מאוד. הוא מכיל ויטמינים ומינרלים כמו ברזל החשוב למניעת אנמיה, סידן המסייע לבניית השן והעצם, מגנזיום החיוני למטבוליזם, אבץ וסלניום המסייעים לתפקוד מערכת החיסון, ניאצין המסייע להורדת כולסטרול, חומצה פולית המסייעת להפחתת מומים מולדים, אשלגן, ויטמין E ואומגה 3 הידועים בתרומתם ללבנו כמונעי חמצון ועוד.
מבין האגוזים אגוזי המלך הנם העשירים ביותר בחומצת השומן האומגה 3 המצויה אף בדגים, ותורמת לבריאות הלב. מחקרים שונים שנעשו על צריכת אגוזים ובכללם אגוזי המלך הראו הפחתה ברמת הכולסטרול (LDL), הפחתה בסיכון לחלות בסוכרת, הפחתה בתחלואה ממחלות כלי דם ולב - והשפעה חיובית על הבריאות הנפשית.
איך כדאי לאכול אגוזים?
- צרכו אגוזים לא רק בט"ו בשבט – אלא כל יום, אבל הקפידו לא לאכול הרבה מהם.
- העדיפו אגוזים ללא קלייה עם מלח.
- שמרו אותם בכלי סגור בקירור.
עוד קצת מידע על אגוזים (על פי טבלאות של משרד הבריאות):
סוג אגוז | קלוריות ל-100 גרם | שומן | פחמימות | חלבונים |
אגוזי אילסר | 632 | 63 | 15 | 13 |
אגוזי פקאן | 667 | 68 | 18 | 8 |
אגוזי קשיו | 574 | 46 | 33 | 15 |
אגוזי פיסטוק | 557 | 44 | 18 | 21 |
צנוברים | 568 | 61 | 19 | 12 |
אגוזי קליפורניה (מלך) | 642 | 62 | 18 | 14 |
אגוזי ברזל | 656 | 67 | 15 | 14 |
אגוזי מקדמיה | 702 | 74 | 14 | 8 |
בוטנים | 577 | 48 | 25 | 21 |
שקדים | 586 | 53 | 19 | 20 |
ט"ו בשבט בריא ושמח!