תחושה של כאב חד, מעין בעירה, שלעיתים מלווה גם בטעם חמוץ מריר ובתחושה של מזון העולה ממערכת העיכול לפה. אם כבר יצא לכם ולכן לחוות את התענוג המפוקפק הזה, אתם לא זקוקים לתזכורת מפורטת יותר מזאת. בערך 30% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מצרבת, שהיא בעצם חזרה של מיצי העיכול החומציים מהקיבה אל הוושט; אלה נחסמים בדרך כלל על ידי טבעת שרירים בקצה התחתון של הוושט שנקראת מחסום הוושט. ממגע חומצת הקיבה בוושט נוצרת דלקת של הוושט הגורמת לתחושת צריבה וכאב. רוב הסובלים מסוגלים להתמודד עם התופעה על ידי שינוי בהרגלי האכילה, נטילת תרופות הניתנות לרכישה ללא מרשם וירידה במשקל, אבל אם התופעה מחמירה כדאי להתייעץ שוב עם רופא.
מה מעודד צרבת?
- הריון שגורם ללחץ מוגבר על הקיבה ולייצור מוגבר של ההורמון פרוגסטרון הגורם להרפיית שרירים וכך גם לשריר שסתום הוושט.
- אסטמה. לא ממש ברור למה, אבל כנראה שהשיעול והקשיים בנשימה גורמים לשינוי לחצים בחזה ובבטן וגורמים לשסתום הוושט להיפתח. גם התרופות לאסטמה המרחיבות את מעברי הנשימה עלולות לגרום להרפיית השרירים, ביניהם שסתום הוושט.
- סוכרת - אחד מסיבוכי המחלה הוא פגיעה בעצבים המשפיעים על תנועתיות הקיבה. ההפרעה בהתרוקנות הקיבה גורמת לכך שהמזון שוהה יותר זמן בקיבה ועלול לחזור לוושט ולגרום לצרבת.
- בקע של הסרעפת - הגורם לשינוי במיקום המעבר וושט / קיבה, ומחליש את שסתום הוושט.
- ארוחות גדולות, שמנות ומתובלות מאוד (החשודים העיקריים הם שום, בצל, צ'ילי, קינמון וציפורן).
- אלכוהול, שוקולד, קפאין ומנתה.
- כיב פפטי - פעילות השסתום ליד מוצא הקיבה אל המעיים הדקים יכולה להשתבש בגלל הפצע פתוח או בגלל הצלקת הנגרמת בהחלמתו של הפצע ולהפריע לשחרור המזון. המזון לא מתרוקן מהקיבה במהירות הנדרשת וכך גורם לחומצות הקיבה להצטבר ולחזור אל הוושט.
- מחלה של רקמת החיבור - מחלה הגורמת לנזק בדופן הוושט ובהמשך לשיבוש בפעילות ההתכווצות וההרפיה של שרירי מערכת העיכול ולאפשר על ידי כך למיצי הקיבה לעבור לוושט.
איך יודעים שזוהי צרבת?
על אף שתחושת הצרבת אופיינית מאד, כאשר מופיע כאב בחזה יש להבדיל בין דלקת של הוושט ממחלות אחרות כמו כיב עיכולי או מחלת לב. במקרים של צרבת ממושכת או חשד לסיבוכים מבצעים בדיקת אנדוסקופיה על מנת לאבחן את החזר וושט קיבה וסיבוכים אחרים.
מה עושים כדי להקל על הצרבת?
- אוכלים ושותים רק בישיבה.
- אוכלים לאט ולועסים היטב
- לאחר הארוחה מומלץ להישאר בתנוחת ישיבה כ-30 דקות, לא להתכופף או להתעמל.
- מומלץ לא לשתות ולאכול בו זמנית. יש לשתות ולחכות 15-30 דקות לפני הארוחה או אחריה.
- לא שוכבים מיד אחרי הארוחה.
- את הארוחה האחרונה כדאי לאכול כשעתיים לפני שנת לילה.

הנה עוד כמה טיפים:
משתדלים להימנע ממשקאות חמים מאוד, קרים מאוד ומוגזים, וגם מכאלה שמכילים קפאין וקקאו. וגם אלכוהול.
משתדלים להימנע מאכילת מזונות שומניים ומטוגנים כבשר שמן, עור של עוף, גבינות שמנות,שמנת ורטבים על בסיס שמנת, מרגרינה, חמאה, שמנים, עוגות, עוגיות, קצפת, גלידה, פיצוחים, שוקולד, חלבה, ממתקים וחטיפים שומניים כבורקס, ג'חנון מלאווח (וכל מה שעשוי מבצק עלים), פיצה.
ויש עוד: גם בפרי הדר כדאי לצמצם, (כולל שתיית מיצי פרי הדר), עגבניות ומוצרים מעגבניות (מיץ עגבניות, קטשופ וכו').
משתדלים לצמצם תיבול בשום, בצל, קינמון, ציפורן, צ'ילי.
לועסים פחות מסטיקים: במיוחד מסטיקים על בסיס מנטה - ספרמינט (SPEARMINT) ונענע - פפרמינט PEPPERMINT)) ונמנעים גם משתיית חליטות תה על בסיס צמחים האלו.
למה עוד חשוב לשים לב?
מומלץ לשמור על משקל גוף תקין.
מומלץ להימנע מעישון.
חשוב להשתדל לא ללבוש בגדים צמודים.
ומה הכי כדאי לאכול בשעת התקף צרבת?
בזמן התקף, טוסט יבש עשוי לסייע בהפחתת הכאב.