הכורכום (שם מדעי Curcuma longa ובעברית: כורכומה ארוכה), הוא צמח רב-שנתי במשפחת הזנגביליים, בעל קנה שורש דמוי פקעת. הצמח בעל גבעולים גבוהים ועלים גדולים הפורח בסתיו בשיבולת צפופה. קנה השורש בצבע כתום ועטוף בקליפה חומה. הכורכום מופק מטחינת שורש יבש של הצמח ולחנויות הוא מגיע כאבקה צהובה. החומר הפעיל בכורכום נקרא "כורכומין" הנמנה עם הכורכומונואידים, פיגמנטים המקנים לכורכום את צבעו הצהוב-כתום ומשתייכים לקבוצת הפוליפנולים. פוליפנולים שהן תרכובות כימיות טבעיות המיוצרות על ידי צמחים כתוצרי משנה של תהליכים שונים בצמח. הכורכום מהווה מרכיב בשיטת טיפול שמקורה בהודו וברפואה הסינית המסורתית, שם הוא נחשב כחומר נוגד חמצון, אנטי בקטריאלי, אנטי פטרייתי וכבעל השפעה אנטי-דלקתית המטיבה במחלות דלקתיות שונות כמחלות מעיים (כרון וקוליטיס), אוסטיאורתטריטיס ושחמת הכבד וכמסייע להפחתת רמות הכולסטרול בדם.
בניסויים רפואיים שנעשו עם כורכום, עלו הממצאים הבאים:
- בניסוי קליני מבוקר עם חולים הסובלים מדלקת מפרקים ריאומטית (RA) נמצא שיפור בתופעות
- ממחקר על מעשנים שקיבלו 1.5 גרם אבקת כורכום ליום במשך 30 יום, עלה שצריכת כורכום – גם במינון נמוך – מספקת הגנה מנזקי עישון.
- הכורכומין ידוע כמדלל דם טבעי, ולכן לא רצוי לצרוך אותו לפני ניתוחים.
- הכורכומין נמצא כמעכב את התקדמות מחלת פרקינסון. נמצא שהכורכום עשוי למנוע סיפוח של סוג חלבון המעורב בתהליך היווצרות המחלה (יש לציין כי המחקר עדיין בשלבים הראשונים ויש עוד שלבים עליהם צריך להתגבר).
- בדומה, הכורכומין נמצא כמעכב את התקדמות מחלת אלצהיימר
הכורכומין נחשב כבטוח לשימוש. ישנם דיווחים מועטים ביותר על מקרים של תגובה אלרגית לכורכום.
איך משתמשים בו?
במטבח ניתן להשתמש בכורכום כתבלין ולהוסיפו למאכלים השונים. הוא מתאים מאוד למרקים, לקציצות, לתבשילי דגנים כגון תבשילי אורז ולתבשילי ירקות. חשוב לדעת שכדאי לצרוך אותו יחד עם פלפל שחור, שמסייע לספיגתו.
הנה מתכון לאורז עם כורכום, גזר וצימוקים:
מרכיבים
שתי כוסות אורז בסמטי או פרסי
גזר גדול מגורר גס
בצל גדול קצוץ דק
חופן וחצי צימוקים
כפית וחצי כורכום
כף וחצי שמן זית
מלח ופלפל שחור טחון טרי
שלוש וחצי כוסות מים רותחים
הוראות הכנה
מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא נהיה שקוף.
מוסיפים את הגזר ומטגנים עד שהוא מתרכך, ולשמן נהיה גוון כתום זרחני ומקסים.
מוסיפים את האורז ומטגנים 2 דקות תוך ערבוב.
מוסיפים את המים הרותחים, המלח, הפלפל, הכורכום והצימוקים.
מערבבים קלות.
מכסים את הסיר ומנמיכים את האש למינימום.
מבשלים 16 דקות בדיוק.
מכבים את האש, מסירים את המכסה ומכסים את הסיר במגבת מטבח נקיה. משאירים כך חמש דקות.
בתיאבון ולבריאות!