לרוב, ארוחת חג "מושחתת" כוללת מוצרי חלב בעלי אחוזי שומן גבוהים, טיגון, מאפים עתירים בפחמימות, ועל הדרך- כמות גבוהה של נתרן בגבינות השמנות.
אז איך לשמור על איזונים בארוחת החג, ואיך להחליף את כל מה ש"אי אפשר בלעדיו" בגרסה טובה יותר?
בדקנו מה אפשר לשפר בכל אחת מהקטגוריות הנפוצות בשבועות ואיך, לא לוותר על האוכל האהוב, אלא לשנות אותו מעט- בגוונים של אפור.
עוגות גבינה - עוגות גבינה לא חייבות להתבסס על שמנות מתוקות, גבינות שמנת וקצפות. עוגות גבינה אפויות יכולות להתבסס על גבינה 5% וביצים מוקצפות לשם אווריריות, ואת כמות הסוכר ניתן להפחית ל0.5 כוס לעוגה. העשרת הבלילה יכולה להגיע מפירות יער, פירות הדר, מנגו, נענע, מקל וניל, קפה- והשמים הם הגבול. אפשר לקשט את העוגה בפירות יער ועלי נענע ולקבל עוגה ומרהיבה. במידה ורציתם עוגת גבינה קרה לא אפויה (המזכירה עוגת מוס), ניתן להשתמש לשם יציבות בג'לטין במקום בקצפות.
שומנים- בכל מקום שבו ניתן להמיר את החמאה בשמן- עשו זאת.
כלל אצבע:
200 גר' חמאה ניתן להמיר ב- 100 גר' חמאה +3/4 כוס שמן
200 גר חמאה ניתן להמיר ב-100 גר' חמאה + 1/2 כוס רסק תפוחים
פירורי ביסקוויט עם חמאה כבסיס לעוגה- ניתן להמיר את החמאה בחלב.
מאפים- ניתן להמיר את הקמח הלבן בקמח מלא גם באופן חלקי- אין חובה להמיר את כל הקמח, גם 30% קמח מלא כבר ייטיבו עם ערכו התזונתי של המאפה שלכם.
קישים/פשטדות - העדיפו פשטדות על פני קישים כדי לחסוך את הקמח והחמאה שבבצק.
ניתן להקרים את המאפה בפירורי לחם במקום בגבינה צהובה. הקראסט יוצא קריספי ונחמד גם ללא אחוז השומן הגבוה, הקלוריות הנוספות והנתרן שבגבינה הצהובה.
הגבינות למילוי – השתמשו בגבינות 5% שומן, כגון גבינת ריקוטה, צפתית, גבינה לבנה במרקם שמנת.
גבינת ריקוטה מתאימה מאד לאפיה- היא מתייבשת באפיה ונותנת מרקם יציב למלית מכל סוג- מלוחה או מתוקה. יכולה להתאים מאד למילוי של לזניה במקום גבינה צהובה או שמנת. מילוי מצויין ללזניה יכול להיות ריקוטה ותרד, או ריקוטה ועגבניות מיובשות, או ריקוטה פלפלים קלויים.
בורקסים/מאפים- השתמשו בבצק פילו. מתאים לבורקסים, מאפים, ממולאים, ואפילו יכול לשמש כבסיס לקיש. הבצק עצמו לא מכיל שמן, מרגרינה או חמאה, אלא קמח ומים בלבד, והוא מקבל בדיוק את סוג השמן וכמות השמן שתבחרו בה.
ירקות- נסו לתת לירקות נפח עיקרי במנות השונות. האפשרויות הטמונות במרקמים, בצבעים ובטעמים הן כמעט בלתי מוגבלות.
ירקות יכולים לשמש כבסיס למנה, כגון סירות קישואים ממולאות גבינה, סירות פלפלים, בצק כרובית כבסיס לפיצה, או אפילו פסטה בפני עצמה- פסטת ירקות. על ידי שילוב ירקות במנה מתאפשר חיסכון משמעותי בקלוריות ותוספת משמעותית בערכים התזונתיים.
התנהגות האכילה- אל, אבל אל תגיעו לארוחה רעבים. רעב יחד עם ציפיות גבוהות מהארוחה, הן מתכון לאכילת יתר.
קבעו לעצמכם כלל: על כל מנה מפוארת שבחרתם- איכלו מנת ירק.
בתחילת הארוחה סקרו את השולחן ובחרו, על אילו מנות אתם יכולים לוותר האם תוכלו להפסיק לאכול ממנה שטעמתם ממנה ואינה טעימה לכם?
ואל תשכחו, לבן הולך עם כל צבע- שבועות זה החג של הירקות.
חג שמח!