כל חג והאוכל שלו. ככה זה אצלנו. ובשבועות – אוכלים מוצרי חלב; הזדמנות מצוינת לדבר בהם ובכל מה שטוב בהם.
למוצרי החלב יתרונות פיסיולוגיים רבים: ערכם הביולוגי הגבוה של חלבוני החלב יחסית לחלבוני המזון, רמת הסידן הגבוהה ויכולת הספיגה הטובה שלה, ההשפעה על הפחתת יתר לחץ דם, הורדת הסיכון לפתח סרטן מסוגים שונים כסרטן השד, הפה והלוע והמעי הגס (הממצאים על הקשר שבין צריכת מוצרי חלב והקשר שלהם להתפתחות סרטן אינם חד משמעותיים, אולם ההשפעה המגינה של החלב מפני סרטן מיוחסת למרכיבים התזונתיים השונים המצויים בחלב כסידן, חלבונים שונים, ויטמיןD ועוד), הגנה מפני עששת. בנוסף, מאחר וחלבונים מהצומח אינם נחשבים כבעלי ערך ביולוגי גבוה, הרי שהחלב עשוי להשלים ולהעלות בצורה יעילה ביותר את ערכם. עוד פרטים? – הנה:
כיצד יכולים מוצרי החלב לשפר את הבריאות שלנו?
מניעת מחלת האוסטאופורוזיס
הסידן הוא מינרל חשוב בבניית השלד. צריכת סידן נמוכה מהווה את אחד מגורמי הסיכון למחלת האוסטאופורוזיס, המתבטאת בדלדול מסת העצם –והידועה בשם העממי "בריחת סידן". צריכה מספקת של סידן בגיל צעיר קשורה משמעותית לבניית מסת העצם, וצריכת סידן מספקת בגיל מבוגר קשורה משמעותית ליכולתו של הגוף להימנע משברים.
מניעת התפתחות אבני כליה
מחקרים שונים מציינים כי הסידן שבחלב ומוצריו עשוי להוריד את הסיכון לפתח אבני כליה.
מניעת עששת
מחלת העששת נגרמת מסיבות שונות הכוללות השפעות תזונתיות, תורשתיות, נוכחות בקטריות, זרימת הרוק ועוד. לתזונה ולהרכב התזונתי של התפריט תפקיד נכבד בהתפתחות העששת. מחקרים אפידמיולוגיים מציינים את ההשפעה המגינה של מוצרי החלב כגבינה מפני התהוות העששת.
שמירת לחץ דם תקין
לתפריט עשיר במוצרי חלב (וגם ירקות ופירות) יש השפעה על הורדת יתר לחץ דם. בנוסף, לסידן שבחלב יכולת לעזור בשמירת לחץ דם תקין בהריון, ובכך להפחית את הסיכון להתפתחות רעלת הריונית.

מי צריך להיזהר מצריכה גבוהה של מוצרי חלב, ומתי?
מי שרגישים לסוכר שבחלב: הלקטאז. אנשים אלו סובלים מאי סבילות ללקאטז הנגרמת כתוצאה מירידה ביעילות הפרשת האנזים לקטאז. התופעה הזאת מופיעה אצל ילדים מגיל 5 ומעלה, וגם אצל מבוגרים. ברם, רוב האנשים הללו מסוגלים לצרוך כמות לקטאז נמוכה המשתווה לשתי כוסות חלב, וזאת רק עם ארוחה ובכל פעם רק עד כוס חלב אחת בלבד. עדיף לצרוך מוצרי חלב מוחמצים כיוגורט או גבינה אשר מכילים תרביות חיות של חיידקים.
חולי סוכרת: מוצרי החלב מכילים לקטוז. לקטוז הוא סוכר.
אלרגיים לקזאין (חלבון החלב): תופעה שמתבררת עוד בילדות .
והמשקל, מה איתו?
הנה פרוט הקלוריות במוצרי חלב שונים. ובאותה הזדמנות: גם תכולת הסידן בהם.
• כוס חלב מכילה כ- 106 קלוריות , וכ- 200 מ"ג סידן
• ½ גביע גבינה לבנה רכה (ממוצע 3%-5%) מכילה כ- 100 קלוריות וכ100 מ"ג סידן
• ½ גביע גבינה לבנה מועשרת מכילה כ- 125 קלוריות וכ- 200 מ"ג סידן
• מיכל לבן/ יוגורט/ גיל מכילים כ-120 קלוריות וכ- 200 מ"ג סידן
• גביע קרם יוגורט (תות שדה) 3% שומן מכיל כ- 161 קלוריות וכ-189 מ"ג סידן