מעבדים את זה
כל האמת על מזון אולטרה מעובד
העידן בו אנו חיים מאופיין בקצב חיים מהיר וצורך לנצל עודפי תוצרת חקלאית בעולם גלובלי.
המשווקים מציעים לנו יותר ויותר מזונות מוכנים מראש וארוזים באריזות יפות ומפתות ואנחנו נדחפים לבחור באפשרויות מהירות וזמינות יותר, ארוזות באופן מושך, והרבה פעמים במחיר זול יותר ממזון טרי.
מהו מזון מעובד?
ההגדרה המקובלת כיום בעולם מחלקת את המזון לארבע קבוצות עיקריות-
1.עיבוד מינימלי
מזון לא מעובד או מעובד מינימלית. בקבוצה זו נכלל מזון בצורתו הגולמית או הטבעית, כולל מזון שעבר תהליכי עיבוד בסיסיים כגון חיתוך, הקפאה, טחינה וכדומה.
2. רכיבי מזון בסיסיים
מרכיבי מזון בסיסיים. מצרכי יסוד, שבדרך כלל מוספים למזונות מהקבוצה הראשונה. דוגמאות לכך הם מוצרים שניתן למצוא בכל מטבח ובהם שמן (זית, חמניות, קנולה וכד'), סוכר (לבן או חום), מלח ותבלינים.
3. הכנה ביתית = מזון גולמי+רכיבי מזון בסיסיים
אוכל שמכינים ומבשלים בבית, ממרכיבים ביתיים שניתן למצוא בכל סופר. ההגדרה הרשמית מדברת על מזון המורכב רק מרכיבים גולמיים בתוספת רכיבי מזון בסיסיים (שילוב של קבוצה 1 וקבוצה 2): מזון שבושל עם תבלינים (בבית, במסעדה, או במפעל מזון). לקבוצה זו משתייכים מרבית התבשילים כמו מרקים (ללא אבקת מרק), עוף או דג בתנור, קוסקוס, קציצות, ירקות מבושלים או מוקפצים ואפילו שניצל ביתי.
4. אולטרה- מעובד
כאן כבר מדובר על מוצרים הכוללים מרכיבים שתתקשו לאתר במטבח הביתי, כמו מיצוי רכיבי מזון, תוספים תעשייתיים ומתוחכמים (היוצרים או משפרים את הצבע, המרקם והטעם) . מזון אולטרה מעובד משפיע על הרגלי הצריכה ותחושת השובע הטבעית. מוצרי המזון האולטרה־מעובד הם בדרך כלל ארוזים, מוכנים לאכילה מידית בכל מקום ובכל זמן, או לאחר הכנה מינימלית (הוספת מים רותחים, חימום במיקרוגל וכד').
בקבוצת המזון האולטרה מעובד נמצאים מזונות החביבים על כולנו:
מוצרי בשר מעובדים- נקניקים, נקניקיות, בשרים "מעוצבים", המבורגרים או קבבים קפואים, שניצלים בצורות שונות ועוד.
מזון ממותק- שוקולד עם או בלי תוספות, עוגות, עוגיות, גלידות , מעדני חלב ממותקים משקאות קלים, משקאות ממותקים מוגזים , מים "בטעמים", משקאות דיאט עם ממתיקים מלאכותיים.
חטיפים מלוחים- ביסלי , תפוצ'יפס, אפרופו, ועוד.
מדוע המזון האולטרה-מעובד איננו מומלץ?
השפעת המזון על הבריאות קשורה למרכיבי התזונה שבו - אך גם לאופן הכנתו, למידת עיבודו ולאופן אכילתו. מזון אולטרה-מעובד בדרך כלל מיוצר, ממותג ומשווק באופן שנועד להגביר את הצריכה שלו, גם אם במנותק מתחושת הרעב הטבעית והצרכים התזונתיים של הגוף.
מדובר במזון שעבר תהליכי עיבוד תעשייתיים, לרוב כולל חומרי שימור, ושהוספו לו תוספים שמטרתם להגביר את האכילה דרך מראה עיניים וטעם מוגבר ועוצמתי: כמויות גדולות של סוכר ומלח למשל, יגרמו לנו לרצות לצורך יותר מהמוצר.
המזון נארז באריזה מפתה לצורכי ושיווק, לרוב בצורה של חטיף קטן מה שיגרום לנו לעיתים קרובות לחשוב שאינו מזיק ולשים אותו בתיק במקום אפשרויות בריאות יותר.
מחקרים בשנים האחרונות מוכחים קשר בין מידת עיבוד המזון לבין השפעתו על הבריאות.
העלאת הצריכה של מזון אולטרה-מעובד (קב' 4) על חשבון מוצרי מזון מדרגות עיבוד מופחתות (קב' 1, 2 ו-3) נמצאה קשורה לעלייה בתחלואה כרונית כמו השמנה, סוכרת, מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן שונים.
עוד נמצא, שצריכה מוגברת של מזונות אולטרה-מעובדים משנה את המיקרוביום (הרכב החיידקים במערכת העיכול), מעלה את מדדי הדלקת בגוף וגורמת לתחלואה מוגברת ולהזדקנות מוקדמת.
בדקו מה אתם אוכלים, ונסו להימנע מקבוצה 4.