איך לאכול במהלך טיפולים כימותרפיים?
בזמן קבלת טיפולים אונקולוגים יש תופעות לוואי רבות ומגוונות המשפיעות על אכילה כגון: ירידה בתאבון, שובע מוקדם, שלשולים, בחילות, הקאות, עצירות, גזים, שינויי טעם, פצעים בפה ועוד.
למרות זאת, חשוב לאכול – ולאכול נכון: אוכל מזין ומותאם, שהגוף יכול לקבל ממנו אנרגיה ולמלא חוסרים.
בעיות שכיחות ודרכי התמודדות
שלשולים
המלצות תזונה:
לאכול ארוחות קטנות בהפרשי זמן קצרים.
להקפיד על שתייה מספקת של 8-10 כוסות ביום (בהתאם למשקל הגוף, ולתכיפות וכמות השלשול). רצוי לשתות כמויות קטנות כל פעם.
להמעיט בצריכת משקאות אלכוהוליים ומשקאות המכילים קפאין.
להמעיט באכילת מזונות עם תיבול חריף.
להימנע ממזונות המכילים תחליפי סוכר כדוגמת סורביטול שעשויים לגרום לאי נוחות בטנית.
להעדיף מזונות דלי סיבים: לחמים (לחם לבן, חלה, לחם אחיד, עדיפות לטוסטים וצנימים), תפוח אדמה (מחית או אפוי בתנור), אורז לבן, פתיתים, פסטה, אטריות, קוסקוס, בייגלה (מקלות מלוחים), פריכיות אורז, קרקרים.
מוצרי חלב – אין הכרח להימנע אלא אם כן יש רגישות ללקטוז (סוכר החלב). במקרה זה רצוי לצרוך מזון דל בלקטוז כגון: קוטג', גבינה צהובה, חלב דל לקטוז וכו' או בתחליפי סויה כגון: חלב סויה, מעדן סויה. רצוי להימנע ממוצרי חלב ניגרים -חלב ניגר, לבן, אשל, שמנת.
בחילות והקאות
המלצות תזונה:
לאכול מספר ארוחות קטנות (6-8 ארוחות) לעיתים תכופות במשך היום.
לאכול לאט ובנחת ולהקפיד על לעיסה טובה.
להפריד בין שתייה ואכילה, מומלץ לשתות בין הארוחות ולא במהלך הארוחה.
לאכול בישיבה ולהימנע משכיבה לאחר האכילה לפרק זמן של כשעה.
להעדיף צריכה של מזונות ומשקאות בטמפרטורת החדר או מזונות קרים.
להימנע מריחות כבדים, במידה וריח המזון גורם לבחילה יש לאכול במקום מאוורר.
הגשה אסתטית ומושכת של המזון.
להתאים את המזון לאפשרות האכילה – בזמן בחילה מומלצים מזונות ומשקאות בעלי טעם וריח ניטרליים:
חלב ומוצריו כגון: יוגורט, אשל, לבן, דייסה, סוגי גבינה שונים, גלידה ומילקשייק.
מזונות מבושלים במים או מאודים כגון: עוף מבושל או בגריל, קציצות מבושלות ולא מתובלות/מטוגנות, ביצה קשה וירקות/פירות מבושלים.
מזונות עמילניים יבשים ו/או מזונות מלוחים היכולים לספוג מיצי קיבה כגון: צנימים וטוסטים, קרקרים, פריכיות אורז, פתית, בייגלה, אורז, אטריות ותפוחי אדמה אפויים.
משקאות כגון: מים, סודה, לימונדה, מיץ פרי צלול מדולל ותה צמחים- קמומיל, ג'ינג'ר, נענע וכדומה.
מרק צח ללא שומן.
סוכריות מנטה, ג'ינג'ר מיובש מסוכר, קוביות קרח, קרטיב קרח ואכילת ג'לי
מומלץ להימנע ממזונות העשויים לגרות את חוש הטעם והריח ולהחמיר את תחושת הבחילה:
-
- מזון שומני: ריכוז גבוה של שומן יכול לעכב את ריקון הקיבה ולהגביר בחילות והקאות.
- מזונות מטוגנים כגון: בצל מטוגן, בשר מטוגן, קציצות מתובלות ומטוגנות וצ'יפס.
- מזונות מתובלים במיוחד כגון: המבורגר, נקניקיות, נקניק ורטבים.
- מזונות בעלי ריח חריף כגון: שום, פלפל, חזרת או סחוג.
- מזונות בעלי מתיקות גבוהה למשל: קינוחים עשירים.
- פירות וירקות בעלי ריח דומיננטי כגון: גויאבה, קולרבי, ברוקולי וכרובית.
שינויים בטעם
טעם מתכתי:
להשתמש בכלי אכילה מפלסטיק ולא ממתכת באם יש טעם מתכתי בפה.
להימנע ממזון בעל טעם מריר כמו שוקולד, קפה.
להשתמש בכלי זכוכית לאכילה ושתייה וכן בכלי בישול מזכוכית במקום כאילו ממתכת ו/ או ציפוי אמייל.
לפזר על המזון מעט מלח או סוכר (באם אינם מוגבלים בתפריט) שכן הם מפחיתים את הטעם המתכתי.
להעדיף בחירת מזון טרי על פני משומר.
טעם מתוק מדי:
להוסיף לימון/חומץ/מלח למאכלים שטעמם מתוק מידי.
להעדיף אכילת ירקות או פירות חמוצים.
לשלב פירות קפואים (ענבים, כדורי מלון, תמרים, תפוז, שייק או סורבה פירות).
להכין שייק פירות עם יוגורט בעל טעם ניטרלי או חמצמץ.
להעדיף כנשנוש או כקינוח מזונות שאינם מתוקים כמו: גבינה, קרקרים או בייגלה עם גבינה, אגוזים, בוטנים.
טעם מר:
לנסות להוסיף מעט דבש או סוכר כדי להקטין את טעם מר או חומצי.
להוסיף פירות בארוחה – בסלט, כקינוח.
לנסות להשרות במרינדות ותבלינים כדי למסך טעמים (לדוגמה בשר/עוף ברוטב סויה, רוטב חמוץ מתוק, ברביקיו, איטלקי או ברטבים אחרים עשירים בטעם לבחירתך).
סלידה מטעם בשר ומוצריו:
לנסות מקורות חלבון חלופיים כגון: עוף או הודו, דגים, ביצים, מוצרי חלב, קטניות ומוצרי סויה.
לשלב את הבשר בתבשיל כמו לזניה, ספגטי, צלי, מרק.
להוסיף רוטב, קטשופ או תבלין אחר לשפר את הטעם.
להשרות את הבשר/עוף ברוטב/מרינדה, רוטב סויה, מיצי פירות ועוד.
להעדיף אכילה של נתחי בשר קרים או בטמפרטורת החדר (באם אין לך ירידה במערכת החיסון המחייבת אכילה של מזון חם בלבד).
טעם מלוח מדי:
להוסיף מעט סוכר כדי להקטין את תחושת המליחות של המזון.
לבשל את המזון ללא תוספת של תיבול מלוח.
להמעיט במזון מעובד המכיל כמות רבה של מלח.
לחפש אחר מוצרים עם סימון מזון / כמות נתרן נמוכה.
לערבב עם מזונות בעלי טעם ניטרלי.