על היין וסגולותיו דובר רבות. הוא טעים, מחמם, מטשטש ומשחרר, ונשאר אופנתי גם אחרי אלפי שנים. קלאסיקה. אבל בנוסף על אלה, יש לו גם מעלות בריאותיות: היין האדום מכיל את הכמות המכובדת ביותר מבין כל המשקאות האלכוהוליים של פוליפנולים - הלא הם נוגדי החמצון שמפחיתים את רמת הקרישיות בדם, מונעים הצטברות של כולסטרול רע בדפנות העורקים, מפחיתים מצב דלקתי, מעכבים אלצהיימר ומשפרים את פעילות המעיים.
לא מפתיע שהדעה הרווחת היום היא ששתית יין (אדום) בכמות קטנה נחשבת בריאה. ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי היא לא יותר משתי כוסות יין ליום לגבר ליום וכוס אחת לאשה.
אבל רגע לפני שאתם מסתערים על בקבוק יין אדום, אנחנו מבקשים לעדכן אתכם במחקרים עכשוויים שמפנים זרקור גם לנזקים שיין עלול לגרום לנו:
במחקר מטא אנליזה רחב היקף מאוגוסט 2018 שמתבסס על כ 1200 מחקרים קודמים ומקיף195 מדינות, והתפרסם בכתב העת הרפואי LANCET עולים ממצאים המפריכים את הסברה שכמות מתונה של אלכוהול מועילה לבריאות. המחקר מוכיח כי אלכוהול הוא גורם סיכון התמותה והתחלואה מהמובילים בעולם. על פי המחקר, יתרונותיו של האלכוהול הם זניחים לעומת הסיכון הרפואי שבצריכתו – גם כשהיא מתונה.
הקשר בין צריכת אלכוהול (מכל סוג) ומחלות הוא חזק במיוחד כשמדובר בסרטן.
מחקר שפורסם במרץ 2019 ובדק את הקשר בין אלכוהול לסרטן בנשים וגברים שאינם מעשנים מצא כי בגברים ונשים ששותים כבקבוק יין לשבוע עולה הסיכון לסרטן. עשרה גברים מתוך 1000 יפתחו סרטן הוושט, הקיבה או הכבד, ו- 14 נשים מתוך 1000 יפתחו סרטן שד.
ובאשר ליתרונות הפוליפנולים: מכיוון שהכמויות הנדרשות מהן על מנת להשפיע על טיפול במחלות שהוזכרו הן גדולות בהרבה ממה שנמצא בכוס יין אדום. אין המלצה להגדיל את צריכת היין בשל הנזקים המשמעותיים העלולים להגרם בשל כך.
אז איך כדאי בכל זאת ליהנות מכוס יין טוב מבלי לחשוש מסיכונים?
אם לא שתיתם עד עכשיו - אין המלצה להתחיל לשתות.
אם אתם נוהגים לשתות - מומלץ שלא לצרוך מנה שעולה על כוס אחת ביום לאשה – ושתיים לגבר.
בשל כמות נוגדי חמצון גבוה יותר ביין אדום, עדיף לשתות אותו על פני יין לבן.
שתו כוס מים לאחר שתיית כוס יין, לאלכוהול יש השפעה מייבשת על הגוף.
הימנעו משתיית יין על קיבה ריקה , מאחר והאלכוהול נספג במהירות בדם כשהקיבה ריקה ועלול לגרום להנגאובר.
לסיכום, ביין, כמעט כמו כל דבר אחר בחיים , כדאי לשמור על מינון נכון כחלק מאורח חיים בריא.
ואגב – תהיתם פעם מה גורם לאדם אחד להשתכר אחרי כוס יין אחת ולאחר להישאר פיכח גם אחרי שלוש? בכבד שבגופינו קיים אנזים שתפקידו לפרק את האלכוהול, רמתו של האנזים בגוף משתנה מאדם לאדם. נתון זה מסביר איך אנשים שונים יגיעו למצב שיכרות משתיית כמות אלכוהול שונה ואחוזי אלכוהול שונים.