תזונה נכונה חשובה בכל שלב בחיים, מהלידה ועד גיל זקנה, והיא הבסיס לחיים מאוזנים ובריאים. תזונה נכונה בהיריון חשובה אף יותר - בשל הדאגה והאחריות לעובר הגדל ברחם. הגוף, הנערך להתפתחות העובר, עובר שינויים פיזיים והורמונליים הגוררים עלייה במשקל. מה שאת תאכלי - יאכל גם העובר שלך, ומה שתמנעי מעצמך – תמנעי גם ממנו. לפיכך, עלייה מוגזמת במשקל או ירידה במשקל עלולות לגרור סיבוכים ומחלות – ואילו עלייה מתונה וסבירה במשקל עשויה להפחית את הסיכונים לסיבוכים ולהתפתחות מחלות.
קחי בחשבון שההמלצות הכלליות לגבי תזונה בהיריון מתייחסות לנשים בריאות בדרך כלל. נשים הרות עם דרישות תזונתיות מיוחדות כמו טבעוניות, צמחוניות, נשים עם סוכרת או עם רגישות ואלרגיה למרכיבים מסוימים – צריכות להתייעץ עם הרופא שלהן.
מה מומלץ לאכול בתקופת ההיריון?
במהלך ההיריון רצוי לכלול בתפריט היומי מזונות מחמש קבוצות מזון וכן מזונות בצבעים שונים.
דגנים: רצוי לצרוך דגנים מלאים – לחמים מחיטה מלאה ומוצרי חיטה מלאה אחרים, כמו בורגול, קוסקוס מלא, פסטה מלא ואורז מלא, שיפון, שיבולת שועל, תפוחי אדמה ובטטה.
ירקות: כל הירקות - לפחות ארבע מנות ירקות ביום בצבעים שונים.
פירות: כל הפירות – עד ארבע מנות ביום בצבעים שונים.
חלבונים: בשר הודו, בשר בקר ועוף (מבושלים), וכן יוגורט, חלב, גבינות, לבן, ביצים (מבושלות) וקטניות.
שומנים: מזונות עשירים בשומן לא רווי כמו למשל אבוקדו, טחינה, אגוזים ושמן זית.
מה אסור לאכול בהיריון?
ישנם כמה מזונות שמומלץ להימנע מהם בתקופת ההיריון בשל חשש להרעלה כתוצאה מחיידקים הנמצאים בהם כמו ליסטריה וסלמונלה המצויים בבשר נא, בביצים לא מבושלות ובמוצרי חלב לא מפוסטרים. הימנעו מ:
בשר נא: סטייק טרטר, סטייק מדמם, קרפצ'יו, דג נא, סביצ'ה, סושי וסשימי.
מאכלי ים שלא עוברים בישול.
מוצרי חלב לא מפוסטרים: חלב וגבינות כמו ברי, קממבר ועוד.
ביצים שלא בושלו היטב: ביצה רכה או ביצת עין.
מזונות שמכילים ביצים לא מבושלות: עוגות המכילות קצף ביצים (כמו מוס שוקולד או טירמיסו), רטבים המכילים ביצים (דוגמת מיונז ורוטב הולנדייז).
אלכוהול: האלכוהול נספג במהירות בדם האם, עובר אל השליה ומגיע אל העובר. הדעות חלוקות לגבי איסור מוחלט של אלכוהול במהלך ההיריון או צריכה במידה. מומלץ להתייעץ עם הרופא.
אילו מזונות מומלץ להמעיט לצרוך בתפריט ההיריון?
מוצרים המכילים קפאין: (קפה ומשקאות אנרגיה למיניהם). צריכת שתיים-שלוש כוסות קפה ביום נחשבת לבטוחה, אבל קחי בחשבון שהקפאין נמצא גם במוצרי מזון אחרים כמו תה, קולה וכן בתרופות מסוימות ולכן מומלץ להמעיט כמה שאפשר בצריכתו.
ממתקים, חטיפים ומשקאות מסוכרים: בעיקר למניעת עלייה גבוהה מדי במשקל וכן ברמת הסוכר.
ממתיקים מלאכותיים: מומלץ להמעיט בצריכת ממתיקים מלאכותיים כמו אלה הנמצאים במשקאות דיאט על אף שלא הוכחו כמזיקים להיריון, למעט ממתיק הסכרין שעובר את השליה ונמצא קשר בינו לבין היתכנות סרטן שלפוחית השתן.
מלח ומונוסודיום גלוטומט: בעיקר למניעת יתר לחץ דם כתוצאה מצריכת נתרן גבוהה.
מהם הרכיבים התזונתיים החיוניים בתזונה בהיריון?
ישנם כמה רכיבים תזונתיים שיש להקפיד ולכלול בתפריט ההיריון כדי לספק לגוף את החוסרים הנוצרים במהלך התפתחות ההיריון:
סידן: מרכיב חשוב לבניית עצמות, לתפקוד של מערכות הדם והשרירים ולבריאות השיניים – ונחוץ לאישה ולעובר. במהלך ההיריון עולה דרישת הגוף לסידן ויש להקפיד לצרוך אותו בכמות מספקת.
שומנים: רמת הכולסטרול עולה בתקופת ההיריון ועל כן מומלץ לצרוך שומן רווי, דל בכולסטרול וללא שומן טרנס. רצוי לבדוק את הרישום בטבלת הסימון התזונתי על המוצרים שאת קונה.
סיבים תזונתיים: אחת התופעות העלולה להופיע בהיריון היא עצירות. צריכת סיבים תזונתיים עשויה לסייע להסדרת פעילות העיכול.
מים: השתייה המומלצת בכל תקופת ההיריון (ובכלל) היא מים. מים מונעים התייבשות ומפחיתים את הסיכון להתפתחות של צירים מוקדמים. ההמלצה היא לפחות שני ליטרים ביום.
תוספי תזונה: בכל מקרה של צריכת תוספים יש להתייעץ קודם עם רופא או דיאטן מוסמך לגבי המינונים. התוספים המומלצים בהיריון הם יוד, ויטמין D, חומצה פולית וברזל.
מה המשמעות של דיאטה בהיריון?
כשמדברים על דיאטה בהיריון לא מתכוונים לדיאטה להורדת משקל. תקופת ההיריון היא לא הזמן להוריד במשקל גם אם הקיץ בפתח. העלייה במשקל בתקופת ההיריון היא סמן חיובי להתפתחות תקינה של העובר, ולכן כשאומרים דיאטה בהיריון הכוונה היא לתזונה נכונה ומאוזנת הכוללת את כל הוויטמינים והמינרלים שגוף האם צריך כדי להחזיק את ההיריון בצורה תקינה וטובה ולסייע להתפתחותו התקינה של העובר. לצד הצריכה של המזונות והרכיבים החיוניים, וההימנעות ממזונות מזיקים – כפי שפורטו לעיל – ישנן כמה המלצות נוספות שנועדו לסייע לאם להקפיד על דיאטה מאוזנת בהיריון.
ארוחות מסודרות: מומלץ לאכול שלוש ארוחות עיקריות – בוקר, צהריים וערב – ועוד שתיים-שלוש ארוחות ביניים קלות במהלך היום (כשאת הארוחה האחרונה יש לאכול לפחות שעתיים לפני השינה). בכל ארוחה יש לשלב מזונות משלוש קבוצות מזון שונות.
כמויות מזון מותאמות אישית: כמות המזון תלויה בגיל האישה, במבנה גופה, במצבה הרפואי ועד כמה היא פעילה. לכן מומלץ להתייעץ עם דיאטן לגבי הכמויות.
עלייה במשקל: ההיריון מלווה בעלייה במשקל אבל גם כאן יש טווח רצוי שיפחית את הסיכון לתופעות כמו יתר לחץ דם, רעלת היריון או סוכרת. בד בבד עקבי גם אחרי המשקל כדי לוודא עלייה תקינה ונורמלית במהלך ההיריון.